4 tips voor het aanschaffen van een gaming monitor

Als je wilt beginnen, heb je een goede game monitor nodig. Toch kunnen de beeldschermen onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Zo werken bepaalde monitoren aan de hand van FreeSync-technologie om de vertraging tussen je videokaart en je beeldscherm zo klein mogelijk te houden. Ook de verversingssnelheid in hertz kan een groot verschil maken. Er zijn dus een aantal zaken waar je op moet letten als je een gaming monitor gaat aanschaffen.

Tips voor het aanschaffen van een gaming beeldscherm

Als je een beeldscherm wilt kopen, heb je de keuze uit een flink aantal gaming monitors. De laatste jaren zijn steeds meer fabrikanten van beeldschermen zich gaan toeleggen op het fabriceren en verkopen van deze speciale beeldschermen. Daardoor is er veel aanbod, maar kan het ook lastig zijn om een goede keuze te maken. Want waar moet je precies beginnen? We hebben een paar tips.

Kies de juiste resolutie

Bij het gamen is het belangrijk dat je een goede resolutie kiest. Als je vooral competitief gamet, kan een kleiner beeldscherm met een lagere resolutie zoals Full HD al goed genoeg zijn. Maar wil je meer overzicht? Dan wordt het beeldscherm groter en heb je vanaf 27 inch echt een hogere resolutie nodig om te gamen. Anders kun je de pixels tellen en dat is zeker niet prettig om te gamen. Als je games zoals Hogwarts Legacy speelt, wil je de game graag in de beste kwaliteit spelen. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit.

Denk aan de reactietijd

Gaming monitors onderscheiden zich in verschillende reactietijden. De reactietijd is één van de belangrijkste gegevens van de monitor. Je kunt nog zo’n snelle gaming muis hebben, maar als het beeldscherm niet snel genoeg reageert, wordt het beeld niet correct weergegeven en schiet je mis. De reactietijd geeft aan hoe snel de pixels van kleur veranderen in milliseconden. Als je een hogere reactietijd hebt, is het beeld slechter. Daardoor zie je wazig. Kies daarom voor een reactietijd van tenminste 0,5 ms.

Kies het juiste paneel

Het is belangrijk om het juiste paneel te kiezen. Heb je een kleiner budget, kies dan voor een TN-paneel. Dit is het goedkoopste paneel op de markt. De reactietijd en verversingssnelheid zijn erg goed, maar de kleurweergave is wat slechter vanuit bepaalde hoeken. Wil je een betere kleurweergave? Kies dan voor het duurdere IPS-paneel. Je hebt dan vanuit iedere hoek goed zicht. Helaas is de reactietijd wat minder snel, waardoor beelden minder snel veranderen en je dus vaker wazig ziet. Als je het beste van beide werelden wilt, kun je het best kiezen voor een VA-paneel. Erg handig als je net wat meer te besteden hebt.