Je website inzichtelijker maken? We helpen je op weg!

Een eigen website beheren? Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging. In de online wereld worden allerlei termen gebruikt die voor een doorsnee computergebruiker niet vanzelfsprekend zijn. Daardoor lijkt het soms een ondoorgrondelijk geheel. Maar wie de moeite neemt zich even te verdiepen in de basiskennis, merkt al snel dat het allemaal wel meevalt. Vaak worden universele softwarepakketten gebruikt en als je die een beetje onder de knie hebt, kun je al vrij snel aan de slag.

De database

Om een website te kunnen opzetten, zul je bepaalde gegevens moeten beheren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de database waarin de gegevens opgeslagen worden. Zo’n database is in feite gewoon een bestand waarin alle vitale informatie over de website opgeslagen wordt. Maar ook het toevoegen van gebruikers en het toekennen van rechten behoort tot de basistaken die je als webmaster zult moeten beheersen. Al deze zaken kun je via phpMyAdmin regelen. Dat is een zogenaamde web interface, waarin je allerlei vaak voorkomende handelingen met betrekking tot de database van je website kunt verrichten. In de praktijk zul je er niet heel vaak mee te maken krijgen, maar je moet wel weten hoe het werkt. Vergelijk het maar met het gedeelte van een auto dat zich onder de motorkap bevindt. Als het voertuig eenmaal rijdt, kom je er alleen nog voor wat noodzakelijk onderhoud.

Een niveau hoger

Gebruik je phpMyAdmin dus om allerlei instellingen met betrekking tot je database te regelen, er bestaat ook nog een systeem dat een niveau hoger werkt: Plesk. Met Plesk is de beheerder van de server in staat om een complete webserver in te delen. Met behulp van Plesk maak je bijvoorbeeld nieuwe hostingpakketten aan. Een webserver kan immers meerdere websites bevatten en voor elk van die websites heb je een apart gedeelte van de schijf nodig. Met Plesk deel je dat in.

CMS

Voor het daadwerkelijk inrichten van je website kan je een Content Management Systeem (CMS) gebruiken. Hiervoor zijn diverse opties in de markt beschikbaar, gratis of betaald. Een veel gebruikte optie is WordPress, ooit ontwikkeld voor blogs maar tegenwoordig draait zo’n beetje een derde van het hele internet erop. In systemen als WordPress bouw je de pagina’s op. Ze maken gebruik van de databases die je via phpMyAdmin kunt beheren.