Zelf de boekhouding doen? Hier begin je!

Menig ondernemer kiest ervoor om de boekhouding van zijn bedrijf uit te besteden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld bij een accountant terecht. Besteed je jouw boekhouding uit? Dan hoef je er zelf niet of nauwelijks naar om te kijken. Hier staat tegenover dat het uitbesteden van de boekhouding geld kost. Niet iedere ondernemer zit op deze extra kosten te wachten. Geldt dit ook voor jou? Dan zit er niets anders op dan zelf de boekhouding te doen. Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Wij bieden je graag de helpende hand. Daarom vertellen we je in deze tekst waar je begint als je zelf aan de slag gaat met boekhouden.

Bepaal hoe je gaat boekhouden

Voordat je begint met boekhouden, is het verstandig om te bepalen hoe je te werk wilt gaan. Boekhouden kan namelijk op verschillende manieren. Zo kun je jouw administratie bijvoorbeeld bijhouden in Excel. Staat dit programma al op jouw computer? Dan is dit een goedkope manier om zelf te beginnen met boekhouden. Om het jezelf makkelijk te maken, doe je er goed aan een tabblad in te richten voor de boekhouding. Deze kun je vervolgens iedere keer bijwerken door transacties en factuurbedragen in te vullen.

Handmatig jouw boekhouding doen is goedkoop. Toch heeft het ook een nadeel: het kost veel tijd. Je moet namelijk alle transacties handmatig invoeren in Excel. Maak je gebruik van boekhoudsoftware? Dan gaat het allemaal een stuk sneller. Veel boekhoudprogramma’s bieden jou namelijk de mogelijkheid om jouw zakelijke rekening aan het programma te koppelen. De bij- en afschrijvingen van jouw zakelijke rekening worden hierdoor automatisch ingelezen. Dit levert jou flink wat tijdwinst op. Verstuur je ook facturen vanuit het programma? Dan wordt het alleen nog maar beter. De boekhoudsoftware koppelt dan namelijk de transacties direct aan de facturen.

Welk programma is geschikt

Wil je een boekhoudprogramma gebruiken om zelf aan de slag te gaan met jouw boekhouding? Dan ontdek je al snel dat je uit flink wat programma’s kunt kiezen. Uiteraard wil je geen verkeerde keuze maken. Neem daarom de tijd om het beste boekhoudprogramma te vinden. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is jouw zakelijke rekening aan het programma te koppelen. Let er ook goed op je facturen kunt versturen vanuit het programma en of bonnetjes inscannen mogelijk is.

Sommige ondernemers denken dat ieder boekhoudprogramma geschikt is voor hun bedrijf. Dit is een misvatting. Als zzp’er is het bijvoorbeeld zonde om voor een boekhoudpakket mkb te kiezen. Jij bent immers de enige die de boekhouding doet. Bij een boekhoudpakket voor mkb-bedrijven betaal je voor meerder gebruikers. Een boekhoudpakket zzp is in dat geval meer op zijn plaats. Dit programma is geschikt voor één gebruiker, je kunt er verkoopfacturen mee versturen en bonscans mee maken.

Ga regelmatig aan de slag met de boekhouding

De boekhouding is voor veel startende ondernemers een flinke kluif. Heb je er ook moeite mee? Dan stel je het misschien telkens uit. Dit is niet verstandig, want hierdoor stapelt de hoeveelheid werk zich alleen maar op. Je blijft immers facturen versturen en ontvangen. Bepaal daarom voor jezelf een vast moment waarop je aan de slag gaat met de boekhouding. Ruim hier bijvoorbeeld iedere vrijdag twee uurtjes tijd voor in. Je kunt er ook voor kiezen om standaard de laatste vrijdag van de maand aan de slag te gaan met de boekhouding.