Groene voorzieningen in de bouw

Er worden steeds meer huizen gebouwd in Nederland. Het lijkt wel alsof ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Toch zijn er hier en daar ook wat zorgen over de biodiversiteit. Want als groene velden worden omgetoverd tot wijken, gaan er een boel leefgebieden van dieren en planten verloren. Gelukkig zijn er een aantal groene voorzieningen die in de bouw toegepast kunnen worden, om alsnog de biodiversiteit te behouden.

Verblijfplaatsen voor dieren

Doordat er steeds meer huizen en gebouwen bij komen zal de biodiversiteit langzaam achteruitgaan. Dat is jammer, maar gelukkig bestaat er daarvoor een oplossing. Een manier van bouwen waarbij de biodiversiteit wordt beschermd, is natuurinclusief bouwen. Dankzij natuurinclusief bouwen kunnen huismussen, gierzwaluwen, vleermuizen en andere dieren hun gang blijven gaan. Zo worden er bijvoorbeeld vleermuistillen in de wijk geplaatst, of worden er verblijfplaatsen voor vogels op de gevels of onder de dakpannen gemaakt. Deze producten vind je terug op de site van Unitura.

Meer groen in de wijk

Toch valt er veel meer onder natuurinclusief bouwen dan alleen verblijfplaatsen voor dieren. Er bestaan namelijk meerdere manieren om de biodiversiteit te beschermen. Zo is het van belang dat er groen komt in de wijk waar wordt gebouwd. Denk daarbij aan parken waar dieren kunnen leven en perkjes. Hierbij kan de flora en fauna hun gang gaan. Maar meer groen in de wijk is niet alleen goed voor de dieren. Het is ook goed voor de mens: mensen gaan vaker naar buiten als er groen in de buurt is. En buitenzijn is ook nog eens hartstikke gezond. Het verlaagt je stressniveau én de buitenlucht is schoner dan binnen. Win-win!

Groen rondom de woning

Meer groen brengt dus veel voordelen met zich mee. Om zelf een steentje bij te dragen aan meer groen, kun je de tuin eens aanpakken. Haal de grijze tegels eens uit de tuin en vervang deze door een stuk gras of een border. Groen werkt verkoelender en het zorgt ervoor dat overtollig water weg kan. Naast een groene tuin kun je ook denken aan een groene gevel. Een gevel die bedekt is met bijvoorbeeld klimop werkt isolerend. Alle bladeren houden de zon tegen en zorgen ervoor dat jouw huis aangenaam blijft in de zomer. Ook een groen dak hoort bij groene voorzieningen in de bouw: een groen dak vangt het water op en werkt ook isolerend. Redenen genoeg om dus voor meer groen te kiezen. Voor de mens, dier én milieu.