Wat heb je nodig om te starten met suppen

Heb je besloten dat je wilt gaan suppen? Dat is super tof! Grote kans dat je de materialen echter nog niet in huis hebt. In dit artikel bespreken we wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met suppen. Zo weet je precies wat je moet aanschaffen en kun je zo snel mogelijk het water op.

Zwemdiploma

We beginnen met iets wat niet te koop is maar zeker niet onbelangrijk. We kunnen niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het is dat je kunt zwemmen als je gaat suppen. Zonder zwemdiploma het water opgaan kan levensgevaarlijk zijn. Als je niet volledig in je eigen zwemkunsten vertrouwt raden we je daarom af om te beginnen met suppen. Zelfs als je in ondiep water blijft kan het gevaarlijk zijn zonder zwemdiploma omdat je af kunt drijven naar dieper water. Daarnaast is het verstandig om een zwemvest aan te trekken als je gaat suppen, ook als je wel een zwemdiploma hebt.

Supboard

Deze spreekt natuurlijk voor zich. Zonder supboard kan er niet gesupt worden. Heb je deze nog niet in huis? Dan is de Wakestore supboard misschien iets voor jou. Bij Wakestore vind je een geschikt board ongeacht je ervaring of budget. Let bij je aankoop op de verschillende typen boards die beschikbaar zijn. Je zult verstelt staan van hoeveel verschillende soorten boards er op de markt zijn. Zo worden er zelfs speciale boards gemaakt om mee te gaan vissen of om yoga op te oefenen. Ook heb je mega boards waar je met meerdere mensen tegelijk op kunt staan.

Wij beperken ons hier tot de meest verkochte typen boards: de allround boards en de touring boards. Allround boards zijn het meest populair en kunnen gebruikt worden in zowel rustig als ruiger water. Touring boards zijn wat smaller en langer van vorm en zijn speciaal ontworpen voor het afleggen van langere afstanden. Check de website van Wakestore voor meer info over de verschillende typen supboards.

Peddel

Zonder een goede peddel kun je niet veel meters maken met je board. Ook bij de peddels zijn er genoeg varianten om uit te kiezen. Twee aspecten waarop peddels van elkaar verschillen zijn het materiaal en het gewicht. Met een lichtere peddel kost het minder kracht om een slag te maken. Carbon peddels zijn het lichtst en daarmee ideaal voor lange tochten. Daarna komen de peddels die gemaakt zijn van een mix van fiberglas en carbon. Bij deze peddels heb je de keuze uit peddels met veel of weinig carbon. Aluminium sup peddels wegen wat meer maar zijn wel goedkoper in de aanschaf.

Ook moet je letten op de lengte van de peddel die je aanschaft. Afhankelijk van in welke omstandigheden je wilt gaan suppen kun je een andere lengte kiezen. Ben je van plan om met golven te gaan suppen? Kies dan een wat kortere peddel van 15 tot 20 centimeter lang. Een allround peddel is zo’n 18 tot 23 cm lang en kan in alle omstandigheden gebruikt worden. Voor wedstrijden worden langere peddels gebruikt, een lengte van 21 tot 26 centimeter is dan gangbaar.