Elektrische auto opladen met zonnestroom – Hoe zit dat?

Duurzaamheid is de toekomst en dit concept staat dan ook centraal bij elektrisch rijden. Door de continue ontwikkeling van technieken wordt de duurzaamheid van de auto’s steeds naar een hoger niveau getild. Wist je namelijk dat het door deze technieken mogelijk is om je elektrische auto op te laden met jouw zelf opgewekte zonnestroom? In dit artikel lees je hoe je (bijna) gratis jouw elektrische auto kan opladen met zonne-energie. 

Zonnestroom voor meer dan alleen je huis

Elektrische auto’s zijn tot meer in staat dan alleen het rijden van A naar B. Door deze te koppelen aan een slimme laadpaal thuis, kun je gebruik maken van verschillende functies die ‘normale’ laadpalen niet bieden. Slimme laadpalen verbinden met internet waardoor je, onder andere, middels een app een overzicht hebt van het stroomverbruik van de laadpaal, hoe snel de auto oplaadt en dus ook hoeveel stroom er vanuit de zonnepanelen naar de auto kan. Als je vaak een overschot aan zonne-energie hebt, kun je dit mooi kwijt in jouw elektrische auto.

Gebruik jouw laadpaal met zonnepanelen

De kosten van het opladen van een elektrische auto liggen stukken lager dan het bijtanken van een brandstofauto. Je haalt dus nóg meer voordeel als je bij jouw laadpaal zonnepanelen hebt. Met zonnepanelen wek je groene en milieuvriendelijke stroom op. Je elektrische auto laadt dan bijna kosteloos op en je draagt ook nog een extra steentje bij aan het milieu. Zonnepanelen zijn in eerste instantie een investering, maar je verdient deze vaak binnen een paar jaar terug (of zelfs sneller). Het is dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden te bekijken.

Niet alle laadpalen zijn geschikt voor het laden met zonne-energie. Een laadpaal die dit wel kan, is de Zappi v2. Deze laadpaal beschikt over drie verschillende oplaadstanden, waaronder het volledig of deels opladen middels zonne- en windenergie. Op dagen wanneer de zon verstopt blijft achter de wolken kunt je de laadpaal alsnog gebruiken, maar dan met gewone stroom. 

Elektrische auto’s met zonnepanelen op het dak

Er zijn al autofabrikanten die de meerwaarde van zonnepanelen inzien en hier gebruik van willen maken. Zo hebben de makers van de Hyunadi Ioniq 5 het dak van deze elektrische auto uitgerust met een set zonnepanelen. Hiermee hoopt het merk de actieradius van de auto te vergroten. De zonnepanelen fungeren als aanvullende laadoptie, dus deze toevoeging is geen volledige vervanger van de laadpaal.

Opgewekte zonnestroom salderen

Kies je ervoor om jouw elektrische auto niet op te laden met zonnestroom? Dan kun je het overschot aan zelf opgewekte energie terug leveren aan het stroomnetwerk. Dit wordt salderen genoemd. Met saldering ontvang je korting op je energierekening of krijg je een bedrag terug aan het einde van het jaar. Het is wel noemenswaardig dat de teruggave altijd minder is dan de prijs die je betaalt voor elektriciteit. De voordelen van laden met zonnestroom wegen onder aan de streep op tegen die van saldering.