Het huis van de toekomst

smarthome van de toekomst

Onze technologie wordt met de dag slimmer. Iedere dag is er weer een nieuwe ontwikkeling op het gebied van technologie en het slimmer leven. Vooral in huis kunnen we straks niet meer om ‘slimme’ apparaten heen. We komen steeds dichterbij het huis van de toekomst. Maar hoe gaat dit eruitzien?

Smart home

Het huis van de toekomst, ook wel smart home, is voornamelijk gebaseerd op duurzaamheid en gemak. In een smart home kunnen apparaten met elkaar communiceren. Dit kan, omdat zij allemaal verbonden zijn aan het ‘Internet of Things’. Je huis wordt hierdoor een stuk intelligenter. Denk aan de koelkast die je automatisch een boodschappenlijstje toestuurt of je koffiezetapparaat die automatisch koffie maakt wanneer je wekker afgaat. Alles in je huis wordt makkelijker, veiliger en energiezuiniger. Er zijn al veel stappen gezet in de richting van het huis van de toekomst. Zoals slimme lampen en Smart Tv’s die we bedienen via onze telefoon.

Duurzaam huis

Maar waarom klinkt een smart home zo aantrekkelijk? Het gemak die het met zich meebrengt is natuurlijk heel prettig, maar dat is het niet alleen. Het huis van de toekomst is ook een stuk duurzamer. Denk aan duurzame bouwmaterialen en hernieuwbare energiebronnen waarbij we een stap verder gaan dan zonnepanelen. Het huis van de toekomst zal nog meer manieren vinden om duurzame energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan systemen die naast elektriciteit ook schoon water kunnen genereren. Ook binnen in huis bespaart een smart home een hoop energie. Denk aan een slimme thermostaat of verwarming en lichten die je nog uit kan zetten als je al de deur uit bent.

Duurzame inrichting

Ook een duurzame inrichting past bij het huis van de toekomst. We gaan onze muren verven met duurzame lakjes en kiezen alleen nog maar duurzame meubels die passen in ons interieur en doen voldoende wooninspiratie op. We hangen gordijnen van duurzame stoffen op met een automatisch systeem om ons raam verduisteren. De houten jaloezieen gaan straks automatisch open en dicht op basis van onze behoefte aan privacy. En als we in slaap zijn gevallen op de bank, dan gaan de gordijnen misschien wel automatisch dicht. Hoe ver gaan we straks in het huis van de toekomst als zelfs de raamdecoratie slimmer is dan wij? Het huis van de toekomst is misschien een gek idee, maar we zijn al dichterbij dan je denkt.